ZGODOVINA KD NAKLO

Ob ustanovitvi društva je bilo Naklo le krajevna skupnost v občini Kranj. Ker v vsej kranjski občini ni bilo društva, ki bi se ukvarjalo z organizirano kinološko dejavnostjo, so se ljubitelji psov  odločili, da ustanovijo kinološko društvo v Naklem. Do te odločitve je prišlo spontano, saj so prebivalci Nakla in okoliških vasi obiskovali društva, ki so bila ustanovljena na Gorenjskem pred našim.
Tako smo 12. 12. 1979 sklicali informativni sestanek vseh zainterisiranih in povabili tudi g. Vestra. Udeležba je bila velika, zbralo se nas je okoli enaindvajset, in sestanek  smo spremenili v ustanovni občni zbor.
V teh letih smo v društvu, v katerem se združujejo ljubitelji kinologije iz skoraj vse Gorenjske in nekaj tudi iz Ljubljane, vzgojili veliko kinologov, izšolali veliko število psov, tekmovalcev, reševalcev in agilitašev.

REŠEVALNA ENOTA KD NAKLO
– je izšolana za reševanje v lavinah, ruševinah, za iskanje pogrešanih in izgubljenih v naravi, zato je vključena v civilno zaščito (CZ) občine Naklo, nekateri člani pa tudi v mobilno enoto reševalnih psov (MERP) državno reševalno enoto. Prav zato smo prejeli od Ministrstva za obrambo odločbo, s katero so nam priznali status društva s posebnimi nameni.

AGILITY
- agilitaši so se v kratkem času razvili v vrhunske tekmovalce v Sloveniji, saj imamo med njimi državne prvakinje, pokalne prvakinje in celo trikratnega svetovnega prvaka.

TEKMOVALCI S ŠOLANIMI PSI  (klasiki)
- so ponesli glas o dobrem in strokovnem delu v društvu po vsej Sloveniji in Evropi. Rezultati so zavidanja vredni.

Paradna dejavnost društva pa je bila organizacija številnih mednarodnih in državnih razstav na Gorenjskem sejmu v Kranju.

Kinološko društvo Naklo je imelo na kinološkem področju veliko in pomembno poslanstvo. V tej humani organizaciji dajemo poudarek predvsem na vzgoji ljudi in njihovega odnosa do živali, da bi človek znal prepoznati govorico psa in ugotoviti njihove potrebe, da je ljubezen lahko obojestranska. Vsakdo, ki je  bil  kdaj vključen v šolanje v našem društvu, je z veseljem prihajal na naše vadišče, saj se je tukaj lahko sprostil skupaj s svojim štirinožnim prijateljem.

V zgodovini društva je bilo veliko članov, tekmovalcev, razstavljavcev, reševalcev, ljubiteljev naravi in  živali nasploh. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem, ki so kadarkoli in kakorkoli prispevali svoje moči in voljo. Hvala tudi vsem drugim, saj se je v teh letih delovanja društva zvrstilo kar nekaj imen.