ŠOLANJE

V Kinološkem društvu Naklo poteka v jesenskem in spomladanskem terminu več tečajev šolanja psov:

- mala šola,
– osnovno šolanje psov,
– nadaljevalni tečaji sledenja, poslušnosti in obrambe.

MALA ŠOLA

V prvih mesecih pasjega življenja je pravilna vzgoja zelo pomembna, saj se kuža takrat najhitreje uči in z veliko vnemo vpija nove izkušnje – tako pozitivne kot negativne. Zato je zelo pomembno, da se vodnik pravilno odzove na vedenje svojega štirinožca, ga pravilno vzgaja in že pred puberteto nauči čim več stvari.

V mali šoli kinološkega društva KD Naklo kužke vzgajamo in učimo po načelu pozitivne motivacije, kar pomeni, da ne uporabljamo nobene prisile, temveč jih za pravilno izpolnjevanje ukazov nagradimo z veliko igre, številnimi priboljški in iskreno pohvalo.

Vodniki se morajo zavedati, da je šola pravzaprav bolj namenjena njim kot kosmatincem. Resnična vzgoja kužka namreč poteka vsak trenutek njegovega življenja, zato inštruktorji malo šolo izkoristimo predvsem za posredovanje številnih koristnih informacij, ki jih mora vodnik potem dosledno upoštevati, ko se sam ukvarja s psom.

Tečaj temelji predvsem na socializaciji psov. Socializacija pa ne pomeni čim več igre z drugimi psi, ampak normalno obnašanje psa in pozornost na vodnika v različnih življenjskih okoliščinah z različnimi motečimi dejavniki. Skupine so majhne, saj se le tako lahko tečajnikom dovolj posvetimo in jih obravnavamo individualno, kadar potrebujejo dodatno pomoč. Veliko časa posvetimo pozornosti psa na vodnika, saj je to najpomembnejša vaja, ki se je mlad pes lahko nauči. Ko je pozoren na svojega lastnika, se lahko začne tudi učenje raznih povelj, kot so poleg, odpoklic, odlaganje, sedi, prostor … Ker inštruktorji verjamemo, da je za psa poleg vsakodnevnih sprehodov zelo pomembna tudi zaposlitev možgančkov, spodbujamo tudi učenje raznih trikcev, ki obema popestrijo življenje in izboljšajo odnos med vodnikom in psom, saj psom učenje postane zabavno in imajo večjo željo po delu.

Pred začetkom tečaja je organizirano 2-urno predavanje, ki je obvezno za vse udeležence.

Bistvo male šole torej ni 100-odstotna poslušnost, saj so kužki veliko premladi za pravo šolanje, temveč socializacija, vzgoja in vzpostavitev vodnikove avtoritete, kar potrjujemo s pozitivno motivacijo.

Tečaj je namenjen psom, starim od 3 do 9 mesecev. Tečaj traja 19 ur, in sicer 2 uri uvodnega predavanja, 13 ur praktičnega dela na poligonu, 4 ure pa porabimo za praktično delo v urbanem okolju (Kranj in ZOO). Tečaj poteka 1 uro na teden. Vsaka skupina vsebuje največ 6 tečajnikov. Vedno so dobrodošli tudi zamudniki, s katerimi inštruktorji poskušamo čim prej nadoknaditi zamujeno. (KD Naklo tečaje organizira 2-krat letno – začetek je vedno 1. ponedeljek v marcu in 1. ponedeljek v septembru, vpise pa že prej sprejemamo preko e-maila: kd.naklo.malasla@gmail.com)

Tečaj poteka ob naslednjih terminih:

- ponedeljek 18:00–19:00 in 19:00-20:00
– sreda 17:30–18:30 in 18:30-19:30

KONTAKT: kd.naklo.malasola@gmail.com, 040/760-053 (Lara), 040/823-426 (Ula)

Inštruktorji male šole: Lara Košnjek, Ula Weisseisen

TEČAJ OSNOVNEGA ŠOLANJA PSOV

V tečaju osnovnega šolanja psov se psa nauči vse vaje, ki so potrebne za opravljanje izpita A ali B-BH. Ob zaključku tečaja je predviden izpit v okviru Kinološke zveze Slovenije (KZS), ko vodnik in pes pridobita delovno knjižico.

IZPIT »A« – izpit za psa spremljevalca
1. vodenje na povodcu
2. obnašanje psa v skupini ljudi
3. sedi
4. prostor in odpoklic
5. odlaganje psa

Tečaj osnovnega šolanja psov po programu izpita A je primeren za vse pse od 10 meseca starosti naprej.
Oprema vodnika: primerna obleka in obutev, igrača ali igrače, ki jih ima pes rad, priboljški za psa (nagrada).
Oprema psa: povodec, ovratnica.

Tečaj traja 50–60 ur, 2x tedensko po 2 uri.

IZPIT »B-BH« – izpit za psa spremljevalca s preizkusom obnašanja v urbanem okolju in strokovnim izpitom za vodnika

I. prvi del izpita – IZPIT ZA PSA SPREMLJEVALCA NA VADBIŠČU

1. vodenje na povodcu
2. prosta vodljivost
3. sedi v gibanju
4. prostor v gibanju in odpoklic
5. odlaganje psa

II. drugi del izpita – PREIZKUS OBNAŠANJA V URBANEM OKOLJU

Preizkus obnašanja v urbanem okolju sestavljajo vaje, s katerimi se ugotavlja vedenje v odnosu do ljudi, živali in okolja. Preizkus mora zajemati vsakdanje situacije in se na sme izvajati v neposredni okolici matičnega društva. Preizkus se mora opravljati v strnjenem naselju, v času, ko se odvija največji promet. Posamezni preizkusi se ne ocenjujejo s točkami. Za oceno je pomembno, kako se pes obnaša skozi celotno vajo, pomanjkljivo opravljene vaje se ne kompenzirajo z drugimi dobro opravljenimi vajami.
1. srečanje s skupino ljudi
2. srečanje s kolesarjem
3. srečanje z avtomobili
4. srečanje s tekači in skejterji (rolerji)
5. srečanje z drugimi psi
6. obnašanje privezanega psa in obnašanje do živali

III. tretji del izpita – STROKOVNI IZPIT ZA VODNIKA PSA SPREMLJEVALCA
Strokovni izpit za vodnika psa je pogoj, ki ga mora kandidat izpolniti za pridobitev naziva Vodnik psa spremljevalca in za priznanje izpita za psa spremljevalca, s preizkusom obnašanja v urbanem okolju. Strokovni izpit se izvaja v obliki testa s 30 vprašanji iz različnih področij kinologije (izbor izmed cca 140 vprašanj). Za uspešno opravljen izpit se smatra, če je kandidat dosegel najmanj 70 % možnih točk.

Tečaj osnovnega šolanja psov po programu izpita B-BH je primeren za vse pse od 10 meseca starosti naprej.
Oprema vodnika: primerna obleka in obutev, igrača ali igrače, ki jih ima pes rad, priboljški za psa (nagrada).
Oprema psa: povodec, ovratnica.

Tečaj traja 50–60 ur, 2x tedensko 2 uri.
Tečaj osnovnega šolanja poteka ob torkih 18.00–20.00 in ob četrtkih 18.00–20.00.

Če imate že opravljen ISP-A v KD Naklo, je cena 80 €+ članarina, če v katerem drugem društvu pa 125 €+ članarina.

Inštruktorji osnovnega šolanja: Sebastjan Jenko, Petra Rant

NADALJEVALNI TEČAJI SLEDENJA, POSLUŠNOSTI IN OBRAMBE

Nadaljevalni tečaj je primeren za vse pse, ki imajo opravljen tečaj osnovnega šolanja psov.
Tečaj obsega vaje poslušnosti, sledenja in obrambe. Izvaja se ob dogovoru s kinološkim društvom.